Actieplan ‘Baan. Talent. Dichterbij dan je denkt’

Veel mensen zijn op zoek naar een baan en veel werkgevers op zoek naar talent. Maar ze weten elkaar niet altijd te vinden. Om ze dichter bij elkaar te brengen, is de overheid in 2022 het actieplan ‘Baan. Talent. Dichterbij dan je denkt’ gestart. Wie weet heb je de reclamespotjes al wel op de radio of tv gehoord of gezien. Ook Achterhoek Werkt Door doet mee aan het actieplan.

Actieplan ‘Baan. Talent. Dichterbij dan je denkt’

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft het actieplan ‘Baan. Talent. Dichterbij dan je denkt’ ontwikkeld om werkgevers en werkzoekenden makkelijker met elkaar in contact te laten komen. Met wervingsroutes die worden uitgevoerd in samenwerking met gemeenten, UWV, regio’s, uitzendsector, landelijke werkgevers- en brancheorganisaties, vakbonden, SBB, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), onderwijsinstellingen en Start Foundation.

Voor werkzoekenden én werkgevers

Het actieplan ‘Dichterbij dan je denkt’ is  bedoeld om mensen die willen en kunnen werken, aan een passende (deeltijd)baan of een leerwerktraject te helpen. Dit staat geheel los van of ze al dan niet een opleiding, diploma, werkervaring of uitkering hebben. Werkzoekenden denken vaak ten onrechte dat ze ongeschikt zijn voor de banen die aangeboden worden.

Tegelijkertijd is het actieplan bedoeld voor werkgevers om talent te vinden voor de vele openstaande vacatures. Werkgevers denken vaak dat werkzoekenden niet geschikt zijn voor hun bedrijf. Of dat werkzoekenden heel veel begeleiding nodig hebben. Dat is een verkeerde gedachte.

Hoe komen banen en talenten bij elkaar?

Het begint bij de werkgever die gaat denken in kansen en mogelijkheden. Niet zozeer kijken naar diploma’s en werkervaring, maar juist naar de vaardigheden en capaciteiten van een werkzoekende. Maar er is meer nodig: ook werkzoekenden moeten een stap durven te zetten. Door te denken in kansen en mogelijkheden om eigen talenten en vaardigheden te ontwikkelen. Bijvoorbeeld in een leerwerkbaan.

Op zoek naar talent?

Een deel van de werkzoekenden is direct beschikbaar voor werk, maar heeft daarbij hulp nodig. Meld jouw vacatures aan bij het Werkgeversservicepunt Achterhoek. Het Werkgeversservicepunt kijkt samen met jou wat een werkzoekende nodig heeft aan begeleiding of scholing. En van welke subsidies en regelingen je als werkgever gebruik kunt maken.

Op zoek naar een baan?

Er zijn juist nu mogelijkheden om weer aan het werk te komen. Het maakt niet uit of je een uitkering hebt of niet. Het maakt ook niet uit of je wel de juiste papieren hebt of relevante werkervaring. Met zoveel vacatures die nu openstaan, is er ook een baan voor jou bij. Pak die kans! Het regionaal mobiliteitsteam Achterhoek Werkt Door helpt je graag verder. Bekijk voor meer informatie verder op deze website of start op de pagina ‘Ik zoek werk.