Natascha verruilt de beveiliging voor de techniek

“Ik ben enorm dankbaar dat ik nu een leuke baan met vaste werktijden heb”

De flexibiliteit die haar werkgever eiste, kon Natascha als alleenstaande moeder niet langer opbrengen. Samen met het regionaal mobiliteitsteam ‘Achterhoek Werkt Door’ ging ze op zoek naar ander werk. Binnenkort start ze met een nieuwe baan in een totaal andere richting.

Twee blonde peuters stuiteren door de kamer: de tweeling van Natascha (29). Ze houdt een oogje in het zeil terwijl ze haar verhaal vertelt. “Ik werkte 27 uur in de week in de beveiliging. Heel mooi werk, maar er zaten een paar flinke nadelen aan: zo moest ik ervoor naar Arnhem, Zutphen en Warnsveld reizen. Maar wat vooral lastig was, waren de onregelmatig werktijden. Vaak ook ‘s avonds en in het weekend. En soms hoorde ik pas kort van tevoren wanneer ze me nodig hadden.”

Niet vol te houden

De werkgever van Natascha stond niet open voor haar vraag om meer ‘vastigheid’ in het rooster, zodat zij de oppas voor haar kinderen beter kon regelen. “Ik werd er moe en chagrijnig van. Mijn ouders hielpen me zo veel mogelijk, maar zij konden het op een gegeven moment ook niet meer aan. Het was voor niemand vol te houden.”

Natascha zat er flink doorheen. Ze stapte op eigen initiatief naar het UWV en legde haar probleem voor aan een consulent. “De consulent vond het heel positief dat ik graag aan het werk wilde blijven. Ze dacht echt met mij mee en verwees me vervolgens naar ‘Achterhoek Werkt Door’. Twee weken later werd ik gebeld.”

Zoektocht

Annemarie Hulst van ‘Achterhoek Werkt Door’ nam de tijd om te luisteren naar Natascha’s verhaal en haar wensen. “We spraken uitgebreid met elkaar over wat ik zou willen, ze vroeg me letterlijk: ‘Waar word je nou echt blij van?’”

Dat was het begin van een zoektocht. “Vanaf mijn 14e heb ik naast school altijd gewerkt: inpakwerk, horeca, schoonmaken … Ik dacht aan een baan in de zorg en wilde daar graag voor gaan, maar het lukte niet om iets te vinden dat bij mij paste. Toen kwam ik in een behoorlijke dip, ik wist het echt niet meer.”

Uiteindelijk bracht Roy van Aalst van ‘Achterhoek Werkt Door’ haar op het idee om eens te kijken of een baan in de techniek of de bouw iets voor haar was.

Techniek

“Ik had geen idee, maar ben toch gaan kennismaken bij twee techniekbedrijven. Bij EMkwadraad* voelde ik direct een klik. De sfeer was goed en ik kwam er ook bekenden tegen. Het werk vond ik leuk en uitdagend. Na een dag meedraaien, vroegen ze gelijk al wanneer ik wilde starten.”

Toen Natascha haar wensen voorlegde, was dat geen probleem: 3 vaste dagen per week werken van 8.00 tot 16.30 uur. En ze krijgt de mogelijkheid om interne cursussen te volgen. “Precies wat ik wilde. Ze dachten echt met mij mee. Qua salaris ga ik er iets op achteruit, maar ik heb nu geen reiskosten meer. Ik kan er op de elektrische bakfiets naar toe. Helemaal goed! Ik heb er echt zin in.”

Tip: Zoek hulp

Wat is haar tip aan mensen die in een vergelijkbare situatie zitten? “Zoek vooral hulp! In je eentje lukt het niet of minder snel. Het regionaal mobiliteitsteam denkt met je mee, met hun begeleiding kom je eruit. Ik ben enorm dankbaar dat het gelukt is een fijne, nieuwe baan te vinden. Ook al is het in een heel andere richting.”

“De consulent vroeg mij letterlijk: ‘Waar word je nou echt blij van?'”

Lees ook het verhaal van Annemarie Hulst en Roy van Aalst van ‘Achterhoek Werkt Door’. Zij hielpen Natascha met haar volgende stap.

* EMkwadraad is een elektromontagebedrijf in Ulft voor draad- en kabelverwerking en montage van industriële producten.

Meer praktijkverhalen

Praktijkvehaal 1 van 3:“Een zorgberoep was nooit bij me opgekomen”
Lees het verhaal
Praktijkvehaal 2 van 3:“Via 'Achterhoek Werkt Door' ben ik bij een werkgever terecht gekomen die mij op weg helpt. Ik heb het daar helemaal naar mijn zin”
Lees het verhaal
Praktijkvehaal 3 van 3:"Mijn doel was en bleef het vinden van een passende, nieuwe baan en niet het Doelgroepenregister of een uitkering"
Lees het verhaal