Oekraïense vluchtelingen aan het werk bij Royal Pas Reform

“De mogelijkheid om Oekraïense vluchtelingen te helpen door ze een werkplek te bieden hebben we aangegrepen”

Bij Royal Pas Reform* werken sinds kort 4 Oekraïense vluchtelingen als logistiek medewerker: Sergii, Viktoriia, David en Ludmyla. Bas Witmer, HR Manager bij Royal Pas Reform, vertelt over hen: “Het gaat heel goed, ze zijn heel gemotiveerd en werken hard. Ze zijn ook blij en trots dat ze iets kunnen betekenen voor de maatschappij. En als Royal Pas Reform zijn wij weer blij dat we hen werk kunnen bieden. De medewerkers zijn gestart met een proefplaatsing via Laborijn en hebben nu een tijdelijk contract via een uitzendbureau. Het voornemen is om hen een contract bij Royal Pas Reform zelf te bieden.”

“We voelen ons hier comfortabel”

Sergii en Viktoriia zijn getrouwd en hadden in Oekraïne een logistiek bedrijf. In maart zijn ze gevlucht uit hun woonplaats Charkov en nu wonen ze in Doetinchem. Ook David en Ludmyla zijn gevlucht voor de oorlog en wonen in Gaanderen.

Sergii en Viktoriia volgen sinds april taallessen en kunnen zich al goed verstaanbaar maken. Sergii vertelt over hun komst naar Nederland: “Waar we woonden waren elke dag bombardementen in de buurt. Na 10 dagen zijn we gevlucht. Onze dochter en kleindochter waren al in Nederland en daarom zijn we naar Nederland gekomen. Onze zoon is nog in Charkov.”

Het werk bevalt Sergii goed: “Mijn collega’s en het management zijn vriendelijke en aardige mensen. We voelen ons hier comfortabel. We willen Laborijn en Pas Reform daar graag voor bedanken.” Ook Viktoriia is blij om hier te zijn: “Nederland is voor mij een tweede thuis. Ik vind de mensen vriendelijk en ik vind het leuk dat mensen hier veel fietsen. Ik leer Nederlands door veel Nederlands te praten met de vrijwilligers die ons helpen. En ik schrijf en lees veel in het Nederlands, ik oefen elke dag. Ik wil het graag snel leren!”

Werkplek bieden

Bas vertelt hoe de plaatsing van de Oekraïense medewerkers tot stand is gekomen: ”Eerder dit jaar hebben we al Oekraïense vluchtelingen kunnen helpen door ze woonruimte te bieden. Bij ons pand in Zeddam zit een woning met appartementen, die hebben we beschikbaar gesteld voor de opvang van twee families. Via de werkgeversvereniging IG&D zijn we in contact gekomen met Laborijn. Zo hoorden we dat er een mogelijkheid was om Oekraïense vluchtelingen ook op een andere manier te helpen, namelijk door ze een werkplek te bieden. Die mogelijkheid hebben we aangegrepen. Hoe Laborijn dit faciliteert en begeleidt bevalt heel goed.”

Heeft u openstaande vacatures en wilt u vluchtelingen uit Oekraïne helpen door hen werk te bieden? Neem dan contact op met het team van Achterhoek Werkt Door. Kijk voor meer informatie ook op de speciale pagina ‘Oekraïeners & werk’.

* Royal Pas Reform uit Zeddam is wereldwijd leverancier van slimme, geïntegreerde en duurzame broederijoplossingen. De verkoop- en serviceactiviteiten verlopen via 3 hoofdvestigingen: Royal Pas Reform in Nederland, Pas Reform do Brasil in Brazilië en Pas Reform North America in de VS. Vanuit het distributiecentrum in Doetinchem gaan de machines als bouwpakketten de wereld over.

Meer praktijkverhalen

Praktijkvehaal 1 van 3:“Een zorgberoep was nooit bij me opgekomen”
Lees het verhaal
Praktijkvehaal 2 van 3:“Via 'Achterhoek Werkt Door' ben ik bij een werkgever terecht gekomen die mij op weg helpt. Ik heb het daar helemaal naar mijn zin”
Lees het verhaal
Praktijkvehaal 3 van 3:"Mijn doel was en bleef het vinden van een passende, nieuwe baan en niet het Doelgroepenregister of een uitkering"
Lees het verhaal