PraktijkWijs biedt kansen op de arbeidsmarkt

Het project ‘PraktijkWijs; praktijkleren met een praktijkverklaring mbo’ is een mooie kans voor inwoners die graag laagdrempelig willen bijleren, zonder examen te hoeven doen of jarenlang naar school te moeten. Inmiddels zijn een kleine 40 aanvragen voor een PraktijkWijs-traject gedaan en lopen 13 concrete trajecten voor een praktijkverklaring.

Jongeren zonder startkwalificatie

Naar verwachting kunnen begin 2024 nog eens 11 trajecten van start. Een PraktijkWijs-traject is bedoeld voor medewerkers met een kwetsbare positie op de Arbeidsmarkt. Ze kunnen via ‘praktijkleren met een praktijkverklaring mbo’ laagdrempelig werkprocessen leren in de praktijk, zonder dat daar theorie en examens aan te pas komen. “Vaak zijn het jongeren zonder startkwalificatie die de arbeidsmarkt opgaan, die voor een traject in aanmerking komen. Of Inburgeraars die nog onvoldoende Nederlands spreken, maar wel goed vaardig zijn om te kunnen werken”, zegt projectleider Corine van Rijn. “Maar ook voor medewerkers die moeite hebben om binnen reguliere opleidingen allerlei certificaten te halen, biedt het traject mogelijkheden.”

Verschillende sectoren

De huidige deelnemers komen uit verschillende sectoren. Zoals groen, zorg, productie en logistiek.

Goede initiatieven

Volgens Van Rijn worden de mogelijkheden van ‘praktijkleren met een praktijkverklaring mbo’ steeds bekender. “Steeds meer partners uit het werkveld zijn op de hoogte en komen met goede initiatieven om het ‘praktijkleren met praktijkverklaring mbo’ concreet te maken.” Op 5 maart 2024 is het project aanwezig bij het event Ontmoet de Zorg in het Graafschap College.

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig naar waar het bij PraktijkWijs precies over gaat? Kijk voor meer informatie op de projectpaginadownload de folder of neem contact op met Corine van Rijn, projectleider praktijkleren.