Al 50 Oekraïners aan het werk in de Achterhoek

Vanuit ‘Achterhoek Werkt Door’ proberen we Oekraïense werkzoekenden zoveel mogelijk op weg te helpen in de Achterhoek. In mei 2022 vond het webinar ‘Oekraïeners aan het werk in de Achterhoek’ plaats voor werkgevers. Vanuit Laborijn, een van de organisaties achter ‘Achterhoek Werkt Door’, zijn inmiddels zo’n 50 Oekraïners naar werk begeleid.  

Horen hoe het de Oekraïense werknemers bevalt

Anne-Marie Stellwag, screener bij Laborijn, beschikt inmiddels over tal van voorbeelden. Zo zijn eind mei 7 gemotiveerde Oekraïense vrouwen uit gemeente Aalten gestart bij Dynamics in ’s-Heerenberg. Daar pakken ze kerstartikelen in. Om te horen hoe het de dames bevalt, sprak ze hen na afloop van een werkdag. “Het is een spannende stap voor iedereen. Want werken in Nederland betekent veel regels en afspraken die voor Oekraïners nieuw zijn. We wilden daarom graag van de werkneemsters horen hoe de eerste werkdagen zijn gegaan. Dat hebben we gedaan met een lekkere snack na werktijd in Aalten. Samen met Joop Wikkerink, wethouder van gemeente Aalten, en onze Oekraïense tolk Alina, hebben we de vrouwen ontvangen bij Figulus Welzijn in Aalten en hebben we samen lekker gegeten.”

Chauffeur en leidinggevende die Oekraïens spreken

Onder het eten vertelden de dames enthousiast over het werk. Stellwag: “Detacheerder Fides heeft de zaken goed voor hen geregeld. De werkneemsters vertelden heel blij te zijn met het vervoer dat voor hen geregeld is. Ze worden iedere werkdag naar het werk en ook weer thuisgebracht door een chauffeur die hun taal spreekt. Ook op het werk is een leidinggevende die hun taal spreekt.”

Wekelijks spreekuren door Laborijn

Deze 7 dames zijn niet de enige gemotiveerde Oekraïners die de stap naar werk hebben genomen. “Iedere week vinden er spreekuren over werk plaats in Doetinchem, Gaanderen en Aalten. Daar spreken we nieuwe en bekende Oekraïners die werk zoeken en beantwoorden we alle vragen die bij hen leven”, vertelt Anne-Marie.

Anonieme profielen

Na de spreekuren stelt het team van Laborijn anonieme klantprofielen op. Stellwag: “Deze delen we in een samenwerking met partners die werkgeverscontacten hebben. Vanuit deze samenwerking zijn er inmiddels bijna 50 Oekraïners aan het werk gegaan in de gemeenten Doetinchem en Aalten. Een hele prestatie in een korte tijd. De Oekraïense werknemers willen dolgraag werken en werkgevers zetten hun deuren open. Dat maakt het bemiddelen bijzonder prettig en zorgt ervoor dat het vlot verloopt. De werknemers en de werkgevers zijn blij met elkaar en daar doen we het voor!”

Ook Oekraïeners aan het werk in de Achterhoek?

Achterhoek Werkt Door helpt werkgevers die serieus overwegen een Oekraïense vluchteling een kans te geven, graag verder. Zo kan via het Werkgeversservicepunt Achterhoek (WSPA) contact worden gelegd met de betreffende gemeente(n), om te onderzoeken of er Oekraïners zijn die bij jouw bedrijf passen. Kom jij uit de Oekraïne en zoek je werk? Ook dan helpen we je graag. Neem contact met ons op.

0612345678 (10 cijfers, zonder streepje)
Word je binnenkort met werkloosheid bedreigd?*
Heb je extra ondersteuning nodig?*
Ben je werkgever?*
Hierbij geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken en delen met het team van Achterhoek Werkt Door en deelnemende organisaties*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.