Al 50 Oekraïners aan het werk in de Achterhoek

Vanuit ‘Achterhoek Werkt Door’ proberen we Oekraïense werkzoekenden zoveel mogelijk op weg te helpen in de Achterhoek. In mei 2022 vond het webinar ‘Oekraïeners aan het werk in de Achterhoek’ plaats voor werkgevers. Vanuit Laborijn, een van de organisaties achter ‘Achterhoek Werkt Door’, zijn inmiddels zo’n 50 Oekraïners naar werk begeleid.

Horen hoe het de Oekraïense werknemers bevalt

Anne-Marie Stellwag is screener bij Laborijn. Zij beschikt inmiddels over tal van voorbeelden. Zo zijn eind mei 7 gemotiveerde Oekraïense vrouwen uit gemeente Aalten gestart bij Dynamics in ’s-Heerenberg. Daar pakken ze kerstartikelen in. Om te horen hoe het de dames bevalt, sprak ze hen na afloop van een werkdag.

“Het is een spannende stap voor iedereen. Want werken in Nederland betekent veel regels en afspraken die voor Oekraïners nieuw zijn. We wilden daarom graag van de werkneemsters horen hoe de eerste werkdagen zijn gegaan. Dat hebben we gedaan met een lekkere snack na werktijd in Aalten. Samen met Joop Wikkerink, wethouder van de gemeente Aalten. En met onze Oekraïense tolk Alina.”

Chauffeur en leidinggevende die Oekraïens spreken

Onder het eten vertelden de dames enthousiast over het werk. Stellwag: “Detacheerder Fides heeft de zaken goed voor hen geregeld. De werkneemsters vertelden heel blij te zijn met het vervoer dat geregeld is. Ze worden iedere werkdag naar het werk gebracht. En ook weer thuisgebracht. Dit gebeurt door een chauffeur die hun taal spreekt. Ook op het werk is een leidinggevende die hun taal spreekt.”

Wekelijks spreekuren door Laborijn

Deze 7 dames zijn niet de enige gemotiveerde Oekraïners die aan het werk zijn gegaan. “Iedere week vinden er spreekuren over werk plaats in Doetinchem, Gaanderen en Aalten. Daar spreken we nieuwe en bekende Oekraïners die werk zoeken. Ook beantwoorden we alle vragen”, vertelt Anne-Marie.

Anonieme profielen

Na de spreekuren stelt het team van Laborijn anonieme klantprofielen op. Stellwag: “Deze delen we in een samenwerking met partners die werkgeverscontacten hebben. Vanuit deze samenwerking zijn er inmiddels bijna 50 Oekraïners aan het werk gegaan in de gemeenten Doetinchem en Aalten. Een hele prestatie in een korte tijd. De Oekraïense werknemers willen dolgraag werken en werkgevers zetten hun deuren open. Dat maakt het bemiddelen bijzonder prettig en zorgt ervoor dat het vlot verloopt. De werknemers en de werkgevers zijn blij met elkaar. Daar doen we het voor!”

Ook Oekraïeners aan het werk in de Achterhoek?

Achterhoek Werkt Door helpt werkgevers graag verder die serieus overwegen een Oekraïense vluchteling een kans te geven. Zo kan via het Werkgeversservicepunt Achterhoek (WSPA) contact worden gelegd met de betreffende gemeente(n), om te onderzoeken of er Oekraïners zijn die bij jouw bedrijf passen. Kom jij uit de Oekraïne en zoek je werk? Ook dan helpen we je graag. Neem contact met ons op.