Oekraïense medewerkers en werk

Overweeg jij om Oekraïense medewerkers in dienst te nemen? Heb je vacatures die je lastig krijgt opgevuld en je wilt weten of een Oekraïense medewerker uitkomst kan bieden? De komst van Oekraïense vluchtelingen kan een kans zijn voor het bedrijfsleven. Tegelijkertijd zijn er veel vragen. Deze pagina is bedoeld om antwoord te geven op zoveel mogelijk vragen over Oekraïense medewerkers en werk. Ook biedt deze pagina informatie voor Oekraïense vluchtelingen die in Nederland aan het werk gaan.

Bekijk het webinar

Route Oekraïense vluchteling

De volgende stappen zet een vluchteling uit de Oekraïne zodra hij/zij in Nederland aankomt (dit is een toelichting van de afbeelding hieronder):

  • De vluchteling krijgt onderdak. Dit kan bij een noodopvang zijn. Of bij een gastgezin.
  • Het is belangrijk dat de vluchteling een Burger Service Nummer (BSN) krijgt. Ook moet de vluchteling zich inschrijven bij de gemeente, in de Basisregistratie Personen (BRP).
  • De vluchteling heeft een bankrekening nodig. Hoe dit werkt, staat bij de vragen & antwoorden of ga naar de website van Betaalvereniging Nederland.
  • De vluchteling kan rekenen op leefgeld van de gemeente.
  • Leerplichtige kinderen kunnen in Nederland naar school. Als ouders werk vinden in Nederland, mogen Oekraïense kinderen naar de kinderopvang.
  • Oekraïense vluchtelingen kunnen aan het werk in Nederland. Werkgevers die een vluchteling uit de Oekraïne aanneemt, moeten dit laten weten aan het UWV.
  • Een vluchteling die in Nederland gaat werken, hoeft geen zorgverzekering meer af af te sluiten. Zie ook bij de vragen & antwoorden elders op deze webpagina.
  • Zodra de vluchteling in Nederland gaat werken, vervalt het leefgeld.
  • Als de vluchteling in Nederland blijft of voor een langere tijd in Nederland blijft, wordt gekeken naar permanente huisvesting.

Dit is een praatplaat die de route laat zien van een vluchteling uit de Oekraïne in Nederland. De route begint met de reis naar Nederland en de aankomst in Nederland (plaatje 1 en 2). Eerst volgt het onderdak (plaatje 3). Dit kan bij een noodopvang of gastgezin zijn. Daarna heeft de vluchteling enkele zaken nodig: een BSN-nummer (plaatje 4) en een betaalrekening (plaatje 5). De vluchteling krijgt leefgeld van de gemeente (plaatje 6). Kinderen kunnen naar school of de kinderopvang (plaatje 7). De vluchteling kan ook aan het werk in Nederland (plaatje 8). Een zorgverzekering hoeft niet apart te worden afgesloten (plaatje 9). Wel vervalt het leefgeld (plaatje 10). Als de vluchteling voor langere tijd in Nederland blijft, is permanente huisvesting eventueel mogelijk (laatste plaatje).

Vragen & antwoorden