Collin werkt nu als fietstechnicus

“Via 'Achterhoek Werkt Door' ben ik bij een werkgever terecht gekomen die mij op weg helpt. Ik heb het daar helemaal naar mijn zin”

Collin (21) wilde na zijn opleiding tot fietsmonteur graag aan het werk, maar dat lukte niet zomaar. Het regionaal mobiliteitsteam ‘Achterhoek Werkt Door’ vond voor hem een fijne werkplek, waar hij volop meedraait en waar hij zich bovendien verder kan ontwikkelen.

Fietstechnicus

Collin werkte op school al het liefst met zijn handen. Omdat hij ook veel van mountainbiken houdt, besloot hij dat hij ‘iets met fietsen’ wilde. Toen hij via het voortgezet speciaal onderwijs (vso) zijn middelbare schooldiploma haalde, kwam hij in contact met ZEG Achterhoek. Daar kreeg hij het advies om de opleiding tot fietstechnicus bij Leerwerkcentrum WerkRaat in Doetinchem te doen. Gelukkig betaalde ZEG Achterhoek mee in de studiekosten én legde de jongerenconsulent een lijntje met Achterhoeks Talentenfonds Opijver. Ook zij betaalden mee. Zo haalde Collin zijn diploma ‘Branchemedewerker Basis Tweewieler’.

Starter

Maar toen? Het viel niet mee om als starter op de arbeidsmarkt een werkplek te vinden. De jongerenconsulent van ZEG Achterhoek bracht Collin daarom in contact met screener Marjolein, in het regionaal mobiliteitsteam ‘Achterhoek Werkt Door’. Vanuit Laborijn is zij verbonden aan het regionaal mobiliteitsteam. Samen met haar onderzocht Collin wat er mogelijk was. Zo kwam hij terecht bij Bulten Tweewielers*.

Wederzijdse klik

Herman Bulten nam in zijn bedrijf al vaker jongeren aan van het Prakticon, een school voor praktijkonderwijs in Doetinchem voor leerlingen van 12 t/m 18 jaar. Met wisselend succes. Hij wilde Collin graag een kans geven. Na een korte inwerkperiode, waarin Collin meeliep en allerlei kleinere werkzaamheden deed, bleek er een wederzijdse klik. Collin draait nu al twee maanden naar volle tevredenheid mee. Voor klussen als bandenreparatie, spaken spannen en onderhoud van fietskettingen haalt hij zijn schouders niet meer op. Ook waagt hij zich al aan het programmeren en instellen van elektrische fietsen.

Volgende stap

“Ik zie dat Collin het bij ons naar zijn in heeft als leerling-monteur. Hij zet zich voor de volle 100 procent in, heeft technisch inzicht en doet de basisreparaties al zelfstandig. Ook is hij handig met onze software. We stimuleren hem graag om het beste uit zichzelf te halen”, zegt Herman Bulten. De volgende stap is dat Collin een BBL-opleiding (beroeps begeleidende leerweg) gaat volgen, waarbij hij één dag per week naar school gaat en vier dagen werkt bij een erkend leerwerkbedrijf, zoals Bulten Tweewielers.

Fouten maken mag

Collin is heel blij met zijn nieuwe werkplek: “Het gaat goed, ik heb het hier naar mijn zin. Het fijne is dat ze mij helpen en het ook eerlijk zeggen als ik iets niet goed doe. Ik mag fouten maken en daar leer ik veel van.” Hij wil steeds beter worden in zijn vak: “Ik wil verder komen en vervolgdiploma’s halen. Voor het onderhoud van elektrische fietsen heb je bijvoorbeeld specialistische kennis nodig en dat wil ook leren.”

Collin vindt dat ‘Achterhoek Werkt Door’ hem prima heeft geholpen. “En als er iets zou zijn, kan ik altijd Marjolein even appen. Maar het gaat nu zo goed, dat is eigenlijk niet meer nodig.”

* Fietsspeciaalzaak Bulten Tweewielers is al 75 jaar een begrip in Doetinchem voor onderhoud, verkoop en verhuur van (elektrische) fietsen en tandems. In de moderne werkplaats kan in principe alles worden gerepareerd door gediplomeerde monteurs.

Ook op zoek naar ander werk, maar het lukt nog niet? Neem contact op met het team van ‘Achterhoek Werkt Door’.

 

Meer praktijkverhalen

Praktijkvehaal 1 van 3:“Een zorgberoep was nooit bij me opgekomen”
Lees het verhaal
Praktijkvehaal 2 van 3:"Mijn doel was en bleef het vinden van een passende, nieuwe baan en niet het Doelgroepenregister of een uitkering"
Lees het verhaal
Praktijkvehaal 3 van 3:“Ik ben enorm dankbaar dat ik nu een leuke baan met vaste werktijden heb”
Lees het verhaal