Jelmer verruilde de vrachtwagen voor een baan in de zorg

“Een zorgberoep was nooit bij me opgekomen”

Jelmer (26) was al acht jaar vrachtwagenchauffeur toen hij besloot dat hij daarmee wilde stoppen. “Ik haalde totaal geen voldoening meer uit mijn werk, maar ik had geen idee wat ik dan wél wilde.” In goed overleg nam Jelmer afscheid van zijn werkgever. Na een korte vakantie stapte hij naar een uitzendbureau. Daar deed hij een beroepskeuzetest. “Tot mijn verbazing kwam daaruit dat een zorgberoep heel goed bij mij zou passen. Dat was nog nooit een seconde bij me opgekomen.” En zo gebeurde het: Jelmer verruilde de vrachtwagen voor de zorg.

Dag meelopen

Jelmer begon aan een zoektocht in de wereld van de zorg. “Er zijn ontzettend veel zorgberoepen. Wat ik in ieder geval niet wilde, was billen wassen. Ik bekeek allerlei vacatures, maar al snel was duidelijk dat ik zonder papieren niet aan de slag kon.”

‘Achterhoek Werkt Door’ bood Jelmer vervolgens hulp bij zijn zoektocht. “De consulent van ‘Achterhoek Werkt Door’ kwam van Laborijn . Daar vroegen ze vroegen mij om vacatures te zoeken die mij aanspraken. Zo kwam ik terecht bij Content Zorg*, waar ik een dag mocht meelopen. Je mag het geloven of niet, maar na die dag was het helemaal duidelijk voor mij: dit is werk dat bij mij past, dit ga ik doen!”

Assistent-begeleider

Jelmer is nu vier dagen per week assistent-begeleider bij Content Zorg. Daarnaast volgt hij bij het Graafschap College de driejarige BBL-opleiding begeleider maatschappelijke zorg. “Wat mij aanspreekt in mijn werk? Dat we mensen tussen de 18 en 60 jaar stimuleren om zoveel mogelijk zelf de regie te nemen over hun leven. En dat iedereen hier gelijk is: wij staan naast de cliënt, nooit erboven. De problematiek van onze cliënten varieert van verslaving en psychische klachten tot een lichte verstandelijke beperking. Er zijn woongroepen, andere cliënten wonen thuis. Wij geven hen tips & tools en helpen met allerlei praktische zaken. Denk aan persoonlijke verzorging, het schoonhouden van de woning en boodschappen doen.”

“Ik ga echt met heel veel plezier naar mijn werk. Het geeft mij veel voldoening om cliënten vooruit te helpen, hun situatie te stabiliseren, of hen bij terugval weer op weg te helpen.”

Samen een oplossing zoeken

“Jelmer is heel tevreden over de hulp die ‘Achterhoek Werkt Door’ hem bood. Hij sluit af met een tip: “Tegen iedereen zeg ik: Als je merkt dat je geen lol meer uit je werk haalt of er zelfs met tegenzin naar toe gaat: Zoek alsjeblieft hulp! Schaam je niet, blijf er niet in hangen, maar zoek samen met professionals naar een oplossing.”

* Content Zorg biedt ambulante begeleiding aan in de regio Doetinchem – Achterhoek. Afhankelijk van de hulpvraag, biedt Content Zorg cliënten ondersteuning op het gebied van geestelijke/lichamelijke gezondheid, financiën/administratie, opbouwen/verstevigen sociaal netwerk, dag- en vrijetijdsbesteding, hulp bij het huishouden en zoeken van werk of studie.

Ook op zoek naar ander werk, maar het lukt nog niet? Neem contact op met het team van ‘Achterhoek Werkt Door’.

Meer praktijkverhalen

Praktijkvehaal 1 van 3:“Via 'Achterhoek Werkt Door' ben ik bij een werkgever terecht gekomen die mij op weg helpt. Ik heb het daar helemaal naar mijn zin”
Lees het verhaal
Praktijkvehaal 2 van 3:"Mijn doel was en bleef het vinden van een passende, nieuwe baan en niet het Doelgroepenregister of een uitkering"
Lees het verhaal
Praktijkvehaal 3 van 3:“Ik ben enorm dankbaar dat ik nu een leuke baan met vaste werktijden heb”
Lees het verhaal