Natascha kon als alleenstaande moeder van een tweeling haar baan in de beveiliging niet langer volhouden. Annemarie en Roy begeleidden haar naar ander werk tijdens een intensieve periode in haar leven. Nu heeft Natascha tot haar grote tevredenheid een baan bij een techniekbedrijf. Annemarie en Roy vertellen over de werkwijze van het regionaal mobiliteitsteam ‘Achterhoek Werkt Door’.
‘Achterhoek Werkt Door’: veel kennis en ervaring
Annemarie en Roy zijn naast hun reguliere werk ook parttime voor ‘Achterhoek Werkt Door’ aan de slag. Annemarie: “Het regionaal mobiliteitsteam streeft naar duurzame inzetbaarheid van werknemers. Het is een verzamelplek van professionals, kennis en kunde voor iedereen die vastloopt bij het zoeken naar nieuw of ander werk. Wij proberen iedereen die bij ons aanklopt (via UWV, FNV, VNO-NCW, gemeente, re-integratieconsulent etc.), aan de juiste persoon te koppelen. We voorkomen daarmee dat mensen 10 keer hun verhaal moeten vertellen. Binnen het regionaal mobiliteitsteam schakelen we voortdurend met elkaar en dat bespaart cliënten tijd en moeite.”
Annemarie: ‘Een loopbaanvraag komt nooit alleen’
Annemarie is zelfstandig loopbaancoach voor de FNV. Met veel plezier en warmte ondersteunt ze mensen bij hun zoektocht naar (ander) werk. Daarbij gaat ze volledig uit van de persoon en wat die nodig heeft om goed in z’n vel te zitten. Ze beschikt over een keur aan methodes en technieken om dat samen met de cliënt te ontdekken. “Een loopbaanvraag komt nooit alleen”, zegt Annemarie. “Er speelt vaak veel meer. Samen met de cliënt ga ik op zoek naar de ‘ideale mix’: waar word je blij van, waar ben je goed in en wat is jouw waarde?”
Pas als iemand dat weet en daardoor weer in zijn of haar kracht komt, is er een goede basis om passend werk te vinden, is haar ervaring en stellige overtuiging. “Natascha merkte dat haar thuissituatie en haar werk niet meer te combineren vielen. Maar ze wist niet direct een oplossing. Ze was heel blij met een luisterend oor, met iemand die begreep hoe zwaar het voor haar was, maar die ook lichtpuntjes zag. Samen kwamen we erachter waar ze op korte termijn behoefte aan had op het gebied van werk. Zich op haar plek voelen, gewaardeerd worden en vaste werktijden. Toen ze dat eenmaal voor zichzelf kon benoemen, kwam Roy in beeld.”
Roy: ‘In de techniek is altijd vraag’
Roy kent de (technische) banen- en werkgeverswereld van binnen en van buiten. Met zijn jarenlange ervaring als accountmanager/functiecreator bij Laborijn en het Service Punt Techniek én als coördinator school ex- en transitieroute bij het ROC, heeft hij een fantastisch overzicht en weet hij goed in te schatten welke baan bij iemand past. “Toen Natascha bij mij kwam, had ze al het volste vertrouwen in Annemarie. Van daaruit durfde ze het aan om de volgende stap te zetten: de mogelijkheden verkennen die ik haar liet zien. Ze wilde het liefst in de Zorg gaan werken, maar dat zat er vanwege opleidingseisen voorlopig niet in. En een nieuwe opleiding starten als moeder van 2 kleine kinderen was nog een brug te ver.”
Dat was even slikken voor Natascha; want wat nu dan? Roy suggereerde een techniekbaan. Natascha keek bedenkelijk. “Ik kan nog geen spijker in de muur slaan”, was haar reactie. Maar toen Roy naar haar hobby’s vroeg, bleek dat ze plezier heeft in fijnmotorische bezigheden. “Uiteindelijk wilde ze het proberen. Met succes: bij het tweede techniekbedrijf dat ze bezocht, was er direct een wederzijdse klik.” Die klik liep uit op een baan die precies aan de wensen voldoet die Natascha eerder had benoemd. Met veel plezier gaat ze er binnenkort aan de slag.